SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE 

NIETOLERANCJI  WG ROZPORZĄDZENIA PARL AMENTU EUROPEJSKIEGO 

I RADY (EU) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011. 

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica ( w tym orkisz i pszenica khorasan),żyto,    jęczmień,owies, lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne. 

2. Skorupiaki i produkty pochodne . 

3. Jaja i produkty pochodne. 

4. Ryby i produkty pochodne 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 

6. Soja i produkty pochodne. 

7. Mleko i produkty pochodne. 

8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca i produkty pochodne. 

9. Seler i produkty pochodne. 

10. Gorczyca i produkty pochodne. 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 

12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg 

13. Łubin i produkty pochodne. 

14. Mięczaki i produkty pochodne. 

Podobne wpisy